Palenie a jedzenie konopi - porównanie

Awatar użytkownika
MarysiulaKonopnicka
Posty: 67
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:34

Palenie a jedzenie konopi - porównanie

Post autor: MarysiulaKonopnicka »

palenie-jedzenie-konopia-konsumowanie-1.jpg
palenie-jedzenie-konopia-konsumowanie-1.jpg (385.84 KiB) Przejrzano 4094 razy
Istnieje wielu pacjentów, którzy są w stanie konsumować marihuany przez palenie lub inhalowanie przy pomocy fajki wodnej. Dla tych ludzi (bądź też tych, którzy konsumują rekreacyjnie) rozwiązaniem jest konsumowanie jej jako tzw. "edibles" czyli produktów spożywczych, nazywanych również "medibles" ze względu na ich lecznicze działanie.

W celu stworzenia takiej jadalnej konopi, należy ją najpierw odpowiednio do tego przygotować, a następnie miesza się z pozostałymi składnikami. Najbardziej zalecaną bazą dla produktów spożywczych z konopią jest mieszanka na bazie jej oleju, do której dodaje się kwiaty konopi (lub inne jej części). Wynikiem takiej mieszanki jest zwykle masło ("Cannabutter"). Takie masło konopne jest gotowe do gotowania, może być stosowany do pieczenia lub jako dodatek do sosu, bądź też napoju, etc.

Na legalnym rynku konopnym dostępnych jest wiele różnych "edibles": Ciastka, słodycze, słone przekąski, itp. Produkty te są bardzo popularne, ponieważ można je podawać w celach medycznych dla niemal każdego pacjenta, a co najważniejsze zastępują palenie.

Niezależnie od tego czy spożywamy "edibles", które zostały zakupione w aptece czy wyprodukowane samodzielnie: w każdym przypadku niezbędna jest podstawowa wiedza z zakresu sporządzenia jadalnych produktów konopnych. W obydwu przypadkach należy w szczególności brać pod uwagę stosowaną dawkę. Nie można tu po prostu założyć, że ta sama dawka, jaką paliliśmy, prowadzi do porównywalnego haju i ma ten sam skutek. Warto za to zaopatrzyć się w cierpliwość i zacząć od stosowania minimalnych dawek i z czasem je zwiększać, aż do uzyskania wymaganego efektu.

Jeśli konopia jest zjadana, nasze ciało przetwarza ją w inny sposób niż przy paleniu lub inhalowaniu. THC zawarte w zjadanej konopi jest przetwarzane tylko w żołądku, a następnie metabolizowane w wątrobie. Jest to proces wolniejszy niż w przypadku palenia lub inhalacji, gdzie następuje natychmiastowe dostarczanie kannabinoidów. Zajadana konopia potrzebuje więc znacznie więcej czasu na przetworzenie w organizmie.

Dlaczego warto jeść konopie?
Podczas jedzenia kannabinoidy są dłużej przetwarzane, co doprowadza do tego że haj odczuwany jest kilkakrotnie nasilając się i słabnąc. W porównaniu do palenia jest od odczuwany od 2 do 12 godzin.
Szczególnie u pacjentów cierpiących na skurcze mięśni albo przewlekłe bóle jest to bardzo pomocne.
ODPOWIEDZ