Indica, Sativa, Ruderalis - Gatunki Marihuany
Indica, Sativa, Ruderalis - Gatunki Marihuany
Co To Są Indica, Sativa, Ruderalis?
Są to gatunki konopi indyjskich, potocznie marihuany. Konopie, czyli cannabis to tylko trzy gatunki, piszemy o tym gdyż często gatunki konopi są mylone z odmianami. Odmiany i hybrydy marihuany to np.: Ak47, White Widow czy Big Bud, to są właśnie szczepy, które powstały w drodze krzyżowania indici, sativy oraz ruderalis. Ruderalis jest odpowiedzialny za auto kwitnięcie w odmianach z autofloweringiem. Krzyżowanie indici, sativy a później ruderalis było dopiero początkiem wszystkich odmian konopi, gdyż wielką różnorodność, którą teraz mamy zawdzięczamy późniejszemu krzyżowaniu odmian, trwało to wiele lat i trwa nadal. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: https://thc-thc.com/indica-sativa-i-rud ... ny-konopi/ znajdziesz tam bardziej szczegółowe informacje na temat trzech gatunków marihuany.
Zapraszam również do dyskusji na ten temat.
Są to gatunki konopi indyjskich, potocznie marihuany. Konopie, czyli cannabis to tylko trzy gatunki, piszemy o tym gdyż często gatunki konopi są mylone z odmianami. Odmiany i hybrydy marihuany to np.: Ak47, White Widow czy Big Bud, to są właśnie szczepy, które powstały w drodze krzyżowania indici, sativy oraz ruderalis. Ruderalis jest odpowiedzialny za auto kwitnięcie w odmianach z autofloweringiem. Krzyżowanie indici, sativy a później ruderalis było dopiero początkiem wszystkich odmian konopi, gdyż wielką różnorodność, którą teraz mamy zawdzięczamy późniejszemu krzyżowaniu odmian, trwało to wiele lat i trwa nadal. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: https://thc-thc.com/indica-sativa-i-rud ... ny-konopi/ znajdziesz tam bardziej szczegółowe informacje na temat trzech gatunków marihuany.
Zapraszam również do dyskusji na ten temat.
Re: Indica, Sativa, Ruderalis - Gatunki Marihuany
Indica uspokaja a sativa pobudza ![[zapalmy] [zapalmy]](./images/smilies/zapalmy.gif)
![[zapalmy] [zapalmy]](./images/smilies/zapalmy.gif)
- Babcia Ganja
A co wolicie sative czy indice ?
- Dziki Plantator
Ani jedno anie drugie, jak dla mnie to odmiany z przewagą sativy są najlepsze. Czyli pobudzenie, ale w tle jakaś indica jest ![[shisha] [shisha]](./images/smilies/shisha.gif)
![[shisha] [shisha]](./images/smilies/shisha.gif)
- Ganja Farmer
Obecne mało jest odmian które były by w 100% indicą lub sativą. W sprzedaży są odmiany które są hybrydami z przewagą indici lub z przewagą sativy.
Ja wybieram odmiany i takie i takie. Tak żeby mieć coś z przeważającą indicą, która jest dobra na spokojne wieczory, jakiś film, gry na konsoli. A sative mam i palę kiedy chce mieć aktywny dzień, dłuższy spacer itp. po sativie ciężko mi usiedzieć w domu wolę wyskoczyć gdzieś i połazić.
Podpinam się pod temat i mam pytanie, jakie znacie czyste indici i sativy? Czy są dostępne jeszcze?
- Chupacabra
Można znaleźć czyste sativy i indici, ale trzeba zawsze sprawdzać kto jest ich producentem, bo można kupić nie to co faktycznie ma być. Jeśli chcesz spróbować czystej indici to z dutch passion jest passion#1 lub czysta sativa też z dutch passion, czyli znany i ceniony durban poison. Oba są super na polski outdoor.