Nowotwory dotykają znaczną część społeczeństwa, a w obliczu ich powszechności coraz częściej rozważa się wykorzystanie marihuany medycznej jako środka wspomagającego leczenie onkologiczne. Wielu onkologów dostrzega jej potencjał w łagodzeniu bólu, nudności, utraty apetytu czy problemów ze snem u pacjentów poddawanych terapii.
Mimo rosnącego zainteresowania, w USA marihuana nadal klasyfikowana jest jako substancja z Grupy I, uznawana za pozbawioną wartości medycznej. Taka kategoryzacja blokuje prowadzenie badań klinicznych nad jej potencjałem przeciwnowotworowym. W efekcie narasta dezinformacja – między naukowymi ograniczeniami a nieuzasadnionymi obietnicami „cudownego wyleczenia”.
Dotychczasowe badania przedkliniczne (na zwierzętach i komórkach) sugerują, że kannabinoidy zawarte w konopiach mogą hamować wzrost nowotworów, ograniczać ich rozprzestrzenianie się, indukować śmierć komórek rakowych oraz blokować tworzenie się naczyń krwionośnych odżywiających guzy. Obiecujące wyniki uzyskano m.in. w przypadku raka mózgu, piersi, wątroby i białaczki, lecz nie potwierdzono ich jeszcze w badaniach na ludziach.
Obecnie marihuana znajduje zastosowanie głównie jako terapia wspomagająca – poprawiająca komfort życia pacjentów onkologicznych poprzez łagodzenie bólu, redukcję nudności, poprawę apetytu i snu. Aby jednak uznać ją za skuteczny lek przeciwnowotworowy, konieczne są szeroko zakrojone, kontrolowane badania kliniczne oraz zmiany w prawie umożliwiające ich prowadzenie.
Podsumowując, marihuana nie jest cudownym środkiem na raka, ale posiada duży potencjał terapeutyczny jako element wsparcia w leczeniu onkologicznym. Jej przyszłość w medycynie zależy od postępu badań i liberalizacji przepisów.
https://grubylol.com/2016/11/16/czy-mar ... czyc-raka/
Czy marihuana może leczyć raka?
Re: Czy marihuana może leczyć raka?
Badania opublikowane w International Journal of Cancer wskazują , że nałogowi palacze marihuany nie są bardziej narażeni na ryzyko związane z rakiem płuc niż osoby które pala rzadko, lub nie palą w ogóle.
Re: Czy marihuana może leczyć raka?
Hej Witam serdecznie. no oczywisice ze tak gdyz mam na to dowody osobiscie oraz kilka osob ktore przetrwlo ten ciezki czas mimo ze lekarze dawali im tydzien dwa zycia !! >>> Sam olejek nie wystarczy. Trzeba determinacji , wiary w siebie i diety. Wszystko musi współgrać ciało głowa umysł....
Mam kilka konkretnych ksiazek na temat RSO oraz orginalna ksiazke Ricka Simpsona przetlumczona wlasnorecznie ! wiec smialo zapraszam po informacje. prosze je zachowac i trzymac dla kolejnych pokolen niech tez wiedza co i jak :) !! !! !! <3
infoRSO @protonmail.com
Mam kilka konkretnych ksiazek na temat RSO oraz orginalna ksiazke Ricka Simpsona przetlumczona wlasnorecznie ! wiec smialo zapraszam po informacje. prosze je zachowac i trzymac dla kolejnych pokolen niech tez wiedza co i jak :) !! !! !! <3
infoRSO @protonmail.com