Zmniejszenie ilości światła.
Zmniejszenie ilości światła.
Cześć wszystkim,mam do was pytanie dotyczące długości czasu świecenia w końcowej fazie uprawy,czytałem ostatnio że niektórzy zmniejszają ilość światła do 10 godzin dziennie pod koniec kwitnienia. Czy to naprawdę ma wpływ na jakość lub moc roślin? Chodzi mi głównie o poziom THC albo produkcję żywicy?
Re: Zmniejszenie ilości światła.
Tak, i to jest bardzo ciekawe. Z punktu widzenia fizjologii rośliny ciemność to dla niej czas na regenerację, ale też moment, w którym produkowane są i przemieszczane różne metabolity wtórne, w tym kannabinoidy i terpeny. Wydłużenie ciemności w końcowym etapie może nasilić ten proces. Niektórzy hodowcy twierdzą, że skrócenie fotoperiodu do 10/14 może zwiększyć stężenie THC oraz podnieść ilość żywicy, co przekłada się na bardziej aromatyczne i mocniejsze kwiaty.Badania nad konopiami jako rośliną fotoperiodyczną pokazują, że długość światła wpływa na ekspresję genów związanych z kwitnieniem i produkcją kannabinoidów. Im mniej światła, tym bardziej roślina „myśli”, że koniec sezonu jest blisko, więc mobilizuje się do szybszego dojrzewania. W praktyce: żywica staje się gęstsza, trichomy dojrzewają szybciej – czasem da się zauważyć więcej bursztynowych główek na ich końcach.
Czyli można skrócić dzień pod koniec kwitnienia, żeby przyspieszyć zbiór?
Tak, ale to działa tylko wtedy, gdy roślina jest naprawdę blisko końca cyklu. Powiedzmy ostatni tydzień, góra półtora. I nie warto tego robić przy każdej odmianie. Sativa, która i tak kwitnie długo, może nie zareagować tak samo jak Indica. Poza tym, jeśli zrobi się to za wcześnie, można skrócić czas rozwoju kwiatów i stracić na masie plonu.Niektórzy stosują ciemność 24–48 godzin przed zbiorem, całkowicie odcinając światło. Teoria mówi, że taka „noc przed śmiercią” sprawia, że roślina maksymalnie mobilizuje swoje zasoby, bo „myśli”, że już po wszystkim. Nie ma twardych dowodów, że to działa, ale wielu growerów uważa, że wtedy kwiaty wydzielają więcej aromatu i wyglądają bardziej „cukrowo”.I najważniejsze – obserwuj trichomy. Użyj lupy lub mikroskopu i patrz, kiedy większość z nich zaczyna mętnieć, a potem brązowieć. To dużo lepszy wyznacznik niż sama długość cyklu. Światło to tylko jedno z narzędzi najważniejsze to zrozumieć, jak roślina reaguje i czego potrzebuje.