Jaka odległość lampy od szczytów?

Mapet

Jaka odległość lampy od szczytów?

Post autor: Mapet »

Słuchajcie, mam pytanie, bo trochę się gubię w tym temacie. Jaką odległość powinienem trzymać między lampą HPS a szczytami roślin? Słyszałem różne opinie jedni mówią, że im bliżej, tym lepiej, bo więcej światła dociera, a inni straszą, że można poparzyć liście.
Awatar użytkownika
Kolorowy

Re: Jaka odległość lampy od szczytów?

Post autor: Kolorowy »

To prawda, zdania bywają podzielone, ale generalna zasada jest taka, że odległość zależy od mocy lampy. Przy HPS 600W, który jest dosyć popularny, zwykle przyjmuje się, że od szczytów do żarówki powinno być około 40–60 centymetrów. Jeżeli dasz lampę bliżej, to rośliny faktycznie dostaną więcej światła, ale ryzyko jest takie, że temperatura na górnych liściach będzie zbyt wysoka. To może prowadzić do poparzeń, żółknięcia albo zahamowania wzrostu. Dlatego zawsze warto stosować prostą metodę z dłonią jeśli przyłożysz rękę na wysokości czubków roślin i po kilku minutach czujesz, że jest Ci gorąco, to znaczy, że dla roślin też jest za gorąco.
Mapet

No tak, to ma sens. Ja akurat mam lampę 600W, więc będę się trzymał tej granicy. Ale zastanawiam się czy to nie spowolni wzrostu, jeśli dam lampę wyżej niż inni radzą? Bo widziałem na forach, że ludzie piszą, iż jak jest bliżej, to roślina lepiej nabija kwiaty.
Awatar użytkownika
Kolorowy

Post autor: Kolorowy »

Jest w tym trochę prawdy, bo im bliżej lampa, tym wyższa intensywność światła i fotosynteza przebiega sprawniej. Ale to działa tylko do pewnego momentu dopóki roślina radzi sobie z temperaturą i nie dostaje stresu cieplnego. Gdy lampa jest za blisko, zamiast lepszych plonów często uzyskujesz efekt odwrotny: kwiaty są spalone, szczyty bieleją, a liście się zwijają. To obniża jakość i ilość zbiorów. Dlatego lepiej zachować bezpieczną odległość, szczególnie jeśli dopiero zaczynasz i nie masz jeszcze doświadczenia w wyczuwaniu, gdzie jest ta granica.
Mapet

Rozumiem. Czyli nie zawsze bliżej znaczy lepiej. A co w przypadku słabszych lamp, na przykład 250W albo 400W?
Awatar użytkownika
Kris1999

Post autor: Kris1999 »

Tutaj zasada jest prosta im słabsza lampa, tym można ją zawiesić bliżej szczytów, bo emituje mniej ciepła. Dla 250W spokojnie można zejść do 25–35 cm, a przy 400W trzymałbym się około 35–45 cm. Natomiast przy 1000W HPS trzeba już uważać, bo taka lampa mocno grzeje i wtedy często utrzymuje się dystans nawet 70–100 cm. Najważniejsze to zawsze obserwować rośliny jeśli widzisz, że górne liście stają się blade albo zaczynają się wywijać do góry, to znak, że lampa jest za nisko. Możesz sobie też pomóc wentylacją jeśli nad szczytami masz dobry ruch powietrza, to rośliny są w stanie znieść trochę mniejszy dystans do lampy. Ale i tak najważniejsze jest, żeby nie dopuszczać do przegrzania. Lepiej trzymać lampę parę centymetrów wyżej i mieć zdrowe, równo rosnące rośliny, niż ryzykować przypalenie w pogoni za dodatkowym gramen plonu.
ODPOWIEDZ