Jak podnieść temperaturę w growboxie?

Mapet

Jak podnieść temperaturę w growboxie?

Post autor: Mapet »

Słuchajcie, mam taki problem w moim growboxie, ten standardowy 1x1 metr, temperatura w dzień jeszcze jest okej, bo lampa swoje dogrzewa, ale w nocy spada nawet do 20 stopni, a czasem poniżej. Rośliny niby dają radę, ale mam wrażenie, że to je trochę spowalnia. Macie jakieś sprawdzone sposoby, żeby podnieść temperaturę w takim boxie?
Awatar użytkownika
Kris1999

Re: Jak podnieść temperaturę w growboxie?

Post autor: Kris1999 »

Tak, to typowy problem, szczególnie jeśli growbox stoi w chłodniejszym pomieszczeniu. Najbardziej przewidywalne rozwiązanie to dogrzewanie na przykład grzałką akwarystyczną w wiadrze z wodą albo matą grzewczą pod donicami. Wtedy ciepło idzie od dołu, a dodatkowo woda może podnosić wilgotność, więc nie masz efektu przesuszania powietrza. Można też kupić malutki grzejnik z termostatem najlepiej taki olejowy albo ceramiczny, bo nie robią przeciągu i łatwo się ustawia zakres temperatury. Tylko trzeba pilnować bezpieczeństwa, żeby nic się nie przegrzało.
Awatar użytkownika
Małyziom

Post autor: Małyziom »

Dogrzewanie jest spoko, ale moim zdaniem warto zacząć od regulacji wentylacji. Dużo osób ma wentylatory ustawione na pełną moc, a to wyciąga nie tylko wilgoć, ale też całe ciepło. Ja u siebie zastosowałem regulator obrotów i obniżyłem pracę wyciągu nocą i temperatura automatycznie skoczyła o kilka stopni. To jest o tyle fajne, że nie wymaga dodatkowego sprzętu ani prądu, tylko mądrzejszego wykorzystania tego, co już masz. No i zawsze można ustawić timer, żeby wentylator pracował intensywniej tylko w określonych godzinach, a w innych działał wolniej.
Mapet

To ciekawe, bo faktycznie mój wentylator chodzi całą dobę na jednej prędkości. Nie pomyślałem, że może być aż taka różnica w temperaturze. Zastanawiałem się też nad lampami mam LED-y, które są super ekonomiczne, ale praktycznie nie wytwarzają ciepła. Może zamiast kombinować z dogrzewaniem, lepiej byłoby zmienić źródło światła na takie, które naturalnie grzeje, jak HPS?
Awatar użytkownika
Kris1999

No właśnie, źródło światła robi ogromną różnicę. LED-y są świetne do oszczędzania energii, ale jeśli growbox stoi w chłodnym miejscu, to czasami paradoksalnie trzeba zużywać dodatkową energię na dogrzewanie. HPS daje sporo ciepła, więc w niektórych sytuacjach może być bardziej opłacalny. Z drugiej strony, LED-y mają swoją przewagę w wydajności i żywotności, więc tu raczej trzeba zdecydować, co jest dla ciebie ważniejsze ekonomia energii czy stabilne warunki cieplne.
Awatar użytkownika
Małyziom

Post autor: Małyziom »

Jeszcze jedna prosta rzecz, którą wiele osób ignoruje izolacja growboxa. Jak masz namiot postawiony bezpośrednio na zimnej podłodze, to masa ciepła ucieka właśnie dołem. Wystarczy podłożyć kawałek styropianu, karimatę albo nawet starą kołdrę. Ja też kiedyś owinąłem box od zewnątrz folią bąbelkową wyglądało śmiesznie, ale naprawdę temperatura utrzymywała się o 2–3 stopnie wyżej. Małe rzeczy, a efekt zaskakująco dobry.
Mapet

No proszę, to w sumie mam trzy fronty, na których mogę działać: ograniczyć wentylację, pomyśleć nad dogrzewaniem i poprawić izolację boxa. To chyba lepiej działa razem niż jedno rozwiązanie osobno.
Awatar użytkownika
Kris1999

A jak chcesz mieć spokój, to najlepiej zainwestuj w termostat, który będzie automatycznie włączał i wyłączał dodatkowe źródło ciepła. Wtedy nie musisz się martwić, że rośliny przegrzejesz wszystko samo się reguluje. Automatyzacja to złoto. Jak raz ustawisz zakres temperatur, to potem praktycznie nie musisz do tego wracać.
ODPOWIEDZ