Mleko jako źródło magnezu dla roślin – ktoś stosował?

Awatar użytkownika
Laila01

Mleko jako źródło magnezu dla roślin – ktoś stosował?

Post autor: Laila01 »

Hej, zastanawiam się, czy ktoś z Was próbował używać mleka jako uzupełnienia magnezu dla roślin. Wiem, że mleko faktycznie zawiera magnez, ale w niewielkich ilościach, więc trudno byłoby w ten sposób poradzić sobie z większymi niedoborami. Ma za to sporo wapnia i białka, które mogą poprawiać kondycję gleby i mikroflory. Spotkałem się też z opinią, że rozcieńczone mleko, użyte jako oprysk, działa lekko przeciwgrzybiczo i poprawia wygląd liści, chociaż w nadmiarze potrafi kwaśnieć, pleśnieć i przyciągać owady. Jeśli chodzi typowo o magnez, to dużo skuteczniejsze są sól Epsom albo dolomit, które szybciej uzupełniają braki. Samo mleko traktowałbym raczej jako ciekawostkę i dodatkowe źródło mikroelementów niż podstawowy nawóz.

Czy ktoś z Was stosował taki sposób i ma jakieś doświadczenia?
Awatar użytkownika
Gienio2020

Re: Mleko jako źródło magnezu dla roślin – ktoś stosował?

Post autor: Gienio2020 »

Stosowałem mleko parę razy rozcieńczone 1:10 i faktycznie liście wyglądały lepiej. Myślę, że to bardziej kwestia wapnia niż magnezu, ale rośliny były zadowolone.
Awatar użytkownika
Zosia23

Post autor: Zosia23 »

U mnie się to nie sprawdziło. Mleko szybko skiśniało w doniczkach i zaczęło śmierdzieć. Szczerze mówiąc wolę sięgnąć po sól Epsom, bo działa pewniej.
Awatar użytkownika
Eda55

Post autor: Eda55 »

Czytałem, że mleko może ograniczać rozwój grzybów na liściach, więc stosuję je jako oprysk i faktycznie zauważyłem mączniaka mniej. Ale do podlewania bym się nie odważył.
Awatar użytkownika
Kerem

Post autor: Kerem »

Zdecydowanie przerost formy nad treścią. Magnezu w mleku jest tyle co kot napłakał, a problemy z pleśnią i muchami są realne. Jak ktoś chce magnez, to tylko dolomit albo siarczan magnezu.
Awatar użytkownika
Azi22

Post autor: Azi22 »

Ja traktuję mleko jako ciekawostkę i stosuję od czasu do czasu w małych dawkach. Nic złego się nie dzieje, a może faktycznie coś tam rośliny dostają. Ale nie liczyłbym na to jako poważny nawóz.
ODPOWIEDZ