Jak uniknąć light stress przy mocnych LED-ach?

Myśliwiec

Jak uniknąć light stress przy mocnych LED-ach?

Post autor: Myśliwiec »

Ostatnio zacząłem używać mocniejszych LED-ów i zauważyłem, że rośliny nie wyglądają już tak dobrze jak wcześniej. Niektóre liście są zdecydowanie jaśniejsze, szczególnie te znajdujące się bezpośrednio pod lampą. Część z nich zaczyna też zawijać brzegi. Zastanawiam się, czy może to być tak zwany light stress, czyli stres wywołany zbyt intensywnym światłem. Czy przy mocnych LED-ach jest to częsty problem?
Awatar użytkownika
Hellboy

Re: Jak uniknąć light stress przy mocnych LED-ach?

Post autor: Hellboy »

Tak, może się tak zdarzyć. Sama wysoka moc lampy nie oznacza jednak automatycznie, że roślina będzie zestresowana. Problemem jest przede wszystkim sytuacja, w której intensywność światła przekracza możliwości rośliny do jego wykorzystania. Przy mocnych LED-ach łatwo o taki efekt, szczególnie jeśli roślina wcześniej była przyzwyczajona do słabszego oświetlenia i nagle dostaje dużo większą ilość światła.Warto też pamiętać, że objawy light stress mogą przypominać problemy związane z temperaturą, wodą czy nawożeniem. Dlatego nie powinno się wyciągać wniosków wyłącznie na podstawie jednego objawu. Jeżeli najbardziej oświetlone liście zaczynają się wyraźnie odbarwiać lub deformować, a partie znajdujące się dalej od źródła światła wyglądają znacznie lepiej, wtedy światło rzeczywiście może być jednym z podejrzanych czynników.
ODPOWIEDZ