- Badania z Uniwersytetu w Toronto wykazały, że inhalowanie marihuany zmniejsza tiki u pacjentów z zespołem Tourette’a średnio o 60%.
- Obecne metody leczenia są ograniczone i często wiążą się z efektami ubocznymi lub inwazyjnymi procedurami.
- Cannabis może działać poprzez regulację układu endokannabinoidowego, wpływając na kontrolę ruchów, emocje i sen.
- Potrzebne są dalsze badania kliniczne, aby ustalić optymalne dawki i długoterminowe bezpieczeństwo terapii.
Zespół Tourette’a – trudności w leczeniu
Zespół Tourette’a to schorzenie neurologiczne rozpoczynające się w dzieciństwie, objawiające się tikami ruchowymi i werbalnymi. Obecne terapie – leki przeciwpsychotyczne, behawioralne, amfetaminowe czy głęboka stymulacja mózgu – mają liczne ograniczenia i skutki uboczne, co sprawia, że pacjenci wciąż poszukują nowych metod leczenia.
Marihuana medyczna a zespół Tourette’a
Cannabis od lat znajduje zastosowanie w neurologii, m.in. w leczeniu padaczki czy choroby Parkinsona. W przypadku Tourette’a obserwacje wskazywały na możliwość zmniejszania tików, a najnowsze badania zaczynają to potwierdzać naukowo.
Badania z Uniwersytetu w Toronto
W eksperymencie z udziałem 19 pacjentów:
- 18 osób zgłosiło wyraźną poprawę,
- tiki zmniejszyły się średnio o 60%,
- dodatkowe objawy, takie jak lęk czy drażliwość, również uległy redukcji.
Dlaczego cannabis działa na tiki?
Zespół Tourette’a wiąże się z dysfunkcjami w kontroli ruchów i emocji. Układ endokannabinoidowy, na który wpływają THC i CBD, reguluje nastrój, stres oraz kontrolę motoryczną. To tłumaczy:
- redukcję nadaktywności neuronów,
- łagodzenie lęku i napięcia,
- poprawę jakości snu i ogólnego samopoczucia.
Choć badanie miało małą próbę, otwiera drogę do dalszych badań. Naukowcy podkreślają konieczność określenia:
- optymalnych dawek i form podania,
- bezpieczeństwa długoterminowego,
- indywidualnych różnic w skuteczności.
Inhalowanie marihuany znacząco zmniejsza tiki i poprawia jakość życia pacjentów z zespołem Tourette’a. Wyniki sugerują średnią redukcję tików o 60% oraz złagodzenie objawów towarzyszących. Potrzebne są jednak szerzej zakrojone badania, aby potwierdzić długoterminową skuteczność i bezpieczeństwo tej terapii.
https://cannapteka.pl/inhalowanie-canna ... tourettea/