Ukryty język emoji – co naprawdę oznaczają? Ostrzeżenie DEA

Azi22

Ukryty język emoji – co naprawdę oznaczają? Ostrzeżenie DEA

Post autor: Azi22 »

Czy wysyłasz znajomym emotikon 😮, gdy coś Cię zszokuje? Uważaj – według amerykańskiej Agencji ds. Walki z Narkotykami (DEA), ten symbol w niektórych środowiskach może oznaczać… marihuanę.

DEA ponownie opublikowała swój przewodnik „Emoji Drug Code | Decoded”, który ma pomóc rodzicom i opiekunom zrozumieć, jak młodzież wykorzystuje emoji w kontekście narkotyków.

Przyjrzyjmy się bliżej temu nietypowemu słownikowi i kontrowersjom, jakie wywołuje. Czy naprawdę proste emotikony mogą być częścią ukrytego kodu?
Awatar użytkownika
Zosia23

Re: Ukryty język emoji – co naprawdę oznaczają? Ostrzeżenie DEA

Post autor: Zosia23 »

Czytałam ostatnio, że ? może oznaczać marihuanę… Naprawdę? Przecież to tylko buźka wyrażająca zdziwienie!
PysioQueen

Post autor: PysioQueen »

To z przewodnika DEA – podobno młodzież używa emoji jako zakodowanego języka. Szczerze mówiąc, nie wiem, ile w tym prawdy, ale warto się zainteresować.
Kerem

Post autor: Kerem »

W szkole też o tym słyszeliśmy. Dzieciaki mają swój slang, a my dorośli często jesteśmy o krok za nimi. Emoji mogą mieć inne znaczenia niż nam się wydaje.
Eda55

Post autor: Eda55 »

Jasne, że mogą! Ale czasem mam wrażenie, że DEA trochę przesadza. Emoji są używane w tylu kontekstach, że łatwo o nadinterpretację.
lemon38

Post autor: lemon38 »

A ja wolę dmuchać na zimne. Jeśli coś może pomóc rozpoznać zagrożenie wcześniej, to czemu nie? Lepiej wiedzieć, niż później żałować.
ODPOWIEDZ