Ile Polska zarabia na konopi?
Ile Polska zarabia na konopi?
Uprawa konopi włóknistych na nasiona staje się coraz bardziej opłacalna dzięki sprzyjającym warunkom ekonomicznym.
Przy orientacyjnym plonie wynoszącym od 700 do 1000 kg/ha dla odmian włóknistych oraz 1200–1500 kg/ha dla odmian oleistych, możliwe jest uzyskanie przychodu sięgającego nawet 15 000 zł z hektara. Zaskakujące, że na można tyle osiągnąć przy produkcji owych roślin.
Przy orientacyjnym plonie wynoszącym od 700 do 1000 kg/ha dla odmian włóknistych oraz 1200–1500 kg/ha dla odmian oleistych, możliwe jest uzyskanie przychodu sięgającego nawet 15 000 zł z hektara. Zaskakujące, że na można tyle osiągnąć przy produkcji owych roślin.
- Gienio2020
Re: Ile Polska zarabia na konopi?
Cześć wszystkim! Zastanawiam się nad rozpoczęciem uprawy konopi włóknistych. Macie doświadczenie? Jak wygląda sprawa z pozwoleniami i opłacalnością? Rozumiem oczywiście, że nie będzie to łatwe.
Hej! Uprawiam od dwóch lat – głównie na nasiona. Musisz mieć pozwolenie z gminy oraz zawartą umowę z podmiotem skupującym lub przetwórcą. Biurokracja jest, ale nie jest to niemożliwe.
-
Dodam, że najlepiej wybierać certyfikowane odmiany o niskiej zawartości THC (poniżej 0,3%). Inaczej można mieć spore problemy – nawet przy legalnej uprawie.
A jak z opłacalnością? Słyszałem, że na nasionach można nieźle zarobić – nawet do 15 000 zł/ha?
Zgadza się, ale zależy od odmiany, plonu i zbytu. Odmiany oleiste dają więcej (do 1500 kg/ha), ale mają większe wymagania glebowe i wodne.
A co z przetwórstwem? Zastanawiałem się, czy nie pójść w produkcję oleju konopnego. Czy ktoś z was to robi?
Ja tłoczę olej w małej, lokalnej tłoczni. Produkt niszowy, ale popyt rośnie – szczególnie wśród wegan, alergików i w kosmetyce. Trzeba tylko zadbać o jakość i czystość surowca.