CBD i THC – podobne pochodzenie, różne działanie

Awatar użytkownika
lemon38

CBD i THC – podobne pochodzenie, różne działanie

Post autor: lemon38 »

CBD (kannabidiol) i THC (tetrahydrokannabinol) to dwa najważniejsze związki chemiczne występujące w konopiach, ale działają one na organizm w zupełnie odmienny sposób.

THC to związek psychoaktywny – odpowiada za tzw. „haj”, czyli uczucie odurzenia i zmienionej percepcji. Działa bezpośrednio na receptory CB1 w mózgu, wpływając m.in. na nastrój, apetyt, pamięć i koordynację. Jest głównym składnikiem konopi rekreacyjnych i podlega ścisłej kontroli prawnej w wielu krajach, w tym w Polsce.

CBD, z kolei, nie wywołuje efektów psychoaktywnych. Nie powoduje odurzenia, a wręcz może łagodzić niektóre skutki działania THC, takie jak lęk czy paranoje. Ma działanie uspokajające, przeciwzapalne i przeciwbólowe, dlatego znajduje szerokie zastosowanie w medycynie – m.in. przy padaczce, stanach lękowych, bezsenności czy przewlekłym bólu.

W skrócie:

- THC: psychoaktywny, odurzający, stosowany głównie rekreacyjnie.

- CBD: niepsychoaktywny, terapeutyczny, legalny w wielu krajach, także w Polsce.
Awatar użytkownika
lemon38

Re: CBD i THC – podobne pochodzenie, różne działanie

To jasne jak słońce, ale należy wiedzieć, że obie te substancje się wspierają a co za tym idzie.... zdecydowanie lepsze działanie [plant]
Awatar użytkownika
Serkan33

Post autor: Serkan33 »

Zgadza się, ale niestety w Polsce THC jest nielegalne powyżej 0,3% a żeby osiągnąć pożądany efekt należało by mieć jak najwyższe stężenie THC.
Awatar użytkownika
Azi22

Post autor: Azi22 »

Wszystko zależy do jakich celów chcemy go używać czy do walki z jakąś chorobą czy rekreacyjnie. Bo w kwestii leczenia to jasne, że tak jest....
Awatar użytkownika
Laila01

Post autor: Laila01 »

Kurczę nie wiedzieliście o tym, że kiedy CBD i THC działają jednocześnie, ich efekty się mieszają, a często też równoważą. To zjawisko znane jako: „efekt świty” (entourage effect) – kannabinoidy działają silniej i skuteczniej razem niż osobno.
Awatar użytkownika
Zosia23

Post autor: Zosia23 »

Dokładnie! Oba to kannabinoidy, ale THC jest psychoaktywne, czyli wywołuje efekt „haju”, a CBD nie. Co ciekawe, gdy działają razem, to CBD może zmniejszać te psychoaktywne efekty THC.
PysioQueen

Post autor: PysioQueen »

To znaczy, że CBD trochę blokuje to, co robi THC? Jak to działa?
Awatar użytkownika
Gienio2020

Post autor: Gienio2020 »

Tak, CBD działa jak „bufor” – częściowo blokuje receptory w mózgu, które THC pobudza, więc efekty psychoaktywne są łagodniejsze i mniej stresujące.
Awatar użytkownika
Zosia23

Post autor: Zosia23 »

U mnie to działa super, bo biorę mieszankę z CBD i THC na przewlekły ból. Czuję ulgę, ale bez paranoi czy lęków, które miałem, gdy używałem samego THC.
Awatar użytkownika
Laila01

Post autor: Laila01 »

U mnie to działa super, bo biorę mieszankę z CBD i THC na przewlekły ból. Czuję ulgę, ale bez paranoi czy lęków, które miałem, gdy używałem samego THC.
Awatar użytkownika
Azi22

Post autor: Azi22 »

Zdecydowanie tak! THC tłumi ból bezpośrednio, a CBD działa przeciwzapalnie i uspokajająco. Razem dają lepszy efekt niż każde z nich osobno. To właśnie ten tzw. „efekt świty”.
Awatar użytkownika
Serkan33

Post autor: Serkan33 »

A co z snem? Podobno THC pomaga zasnąć, a CBD coś innego robi?
Awatar użytkownika
lemon38

Dokładnie! THC pomaga mi szybciej zasnąć, a CBD poprawia jakość snu i nie powoduje koszmarów. Kombinacja jest idealna.
Awatar użytkownika
Eda55

Post autor: Eda55 »

Czyli dobór proporcji jest ważny?
PysioQueen

Post autor: PysioQueen »

Bardzo ważny! Inna mieszanka działa u każdego inaczej. Dla niektórych lepszy jest CBD bez THC, inni potrzebują trochę więcej THC, ale zawsze trzeba uważać na dawki.
ODPOWIEDZ