Bardzo duża wilgotność w boxie.
Bardzo duża wilgotność w boxie.
Cześć,mam problem… wilgotność w boxie dobija mi do 80%, czasem nawet więcej.
Re: Bardzo duża wilgotność w boxie.
To naprawdę wysoko. Na jakim etapie są rośliny?
Jestem na piątym tygodniu kwitnienia. Zaczynam się bać o pleśń, bo topy robią się gęste.
No i słusznie. W tej fazie wilgotność powinna być raczej w granicach 40–50%, maksymalnie 55%. Przy 80% masz niemal idealne warunki dla botrytisu, czyli szarej pleśni. Grzybki potrzebują wysokiej wilgotności i małego ruchu powietrza i wtedy wchodzą w kwiaty od środka.Może być kilka powodów. Po pierwsze zbyt słaba wymiana powietrza. Wentylator wyciągający powinien w teorii wymieniać całą objętość powietrza w boxie co najmniej raz na minutę, a w czasie kwitnienia nawet 1,5–2 razy. Czyli jeśli masz box 1×1×2 m, to jest 2 m³ powietrza, więc wyciąg musi mieć realny przepływ co najmniej 120–240 m³/h.
Mam 100 m³/h, ale chyba spada przez filtr węglowy.
No właśnie filtr węglowy zwykle obcina 20–30% wydajności. Możesz dodać mocniejszy wyciąg albo wstawić dodatkowy wentylator liniowy między filtrem a kanałem wylotowym. Może pomóc też osuszacz. Nawet mały osuszacz kondensacyjny potrafi zbić wilgotność o 20–30% w kilka godzin. Najlepiej taki z higrostatem, żeby ustawić docelowo 45–50%. Tylko pamiętaj, że będzie grzać powietrze o 1–2°C, więc trzeba skorygować chłodzenie lub wlot świeżego powietrza.
No właśnie, temperatura też mi czasem skacze do 28°C.
To też sprzyja parowaniu z liści. Jak rośliny oddają więcej wody przez transpirację, wilgotność rośnie. Warto trzymać w kwitnieniu 23–26°C przy włączonym świetle i 18–21°C w nocy. Do tego włącz wentylatory mieszające tak, żeby nie było martwych stref w boxie. Przepływ powietrza powinien poruszać delikatnie liśćmi, ale nie łamać łodyg. I jeszcze jedna rzecz podlewanie. Jak podlejesz dużo naraz, rośliny i gleba/parch rozwalą ci wilgotność na kilka godzin. Lepiej podlewać częściej, ale mniejszymi porcjami, szczególnie wieczorem, żeby w nocy nie parowało tak mocno.