Jak kontrolować PH w hydroponice.

Bobik99

Jak kontrolować PH w hydroponice.

Post autor: Bobik99 »

Cześć wszystkim,mam zagwozdkę. Od wczoraj rośliny wyglądają jakby dostały stresu. Młode liście zrobiły się jasnozielone, a na niektórych widać takie drobne, brązowawe kropki. System działa, pompy chodzą, światło normalnie ustawione. Nie wiem, o co chodzi????
Awatar użytkownika
Kolorowy

Re: Jak kontrolować PH w hydroponice.

Post autor: Kolorowy »

Plamki i jaśniejsze młode liści.Brzmi jak niedobór mikroskładników, może żelaza albo manganu. A jak z nawożeniem? Nie zmieniałeś ostatnio proporcji?
Bobik99

Nie, jadę według tego samego schematu od tygodnia. Po prostu dolałem trochę wody z kranu, bo poziom w zbiorniku spadł.
Awatar użytkownika
Kolorowy

A sprawdzałeś pH po dolaniu? Bo w hydro to podstawa nawet niewielka zmiana pH może rozwalić całą równowagę odżywiania.
Bobik99

No właśnie nie sprawdziłem wtedy, bo myślałem, że jak pH było dobre po ostatniej wymianie, to nic się nie zmieni. Ale dzisiaj rano zmierzyłem i wyszło 7,4.
Awatar użytkownika
Kolorowy

O kurde, to bardzo wysoko. W hydro dla konopi trzeba trzymać się w widełkach 5,5–6,0. Przy 7,4 żelazo, mangan i część fosforu są praktycznie zablokowane, więc roślina nie ma jak ich pobrać. To tłumaczy, czemu młode liście są blade.Woda z kranu ma zwykle sporo węglanów wapnia i magnezu one działają jak bufor i podnoszą pH. Jak dolałeś kranówki, to praktycznie dodałeś sobie naturalny pH up. W dodatku, jeśli w zbiorniku temperatura jest powyżej 22°C, procesy biochemiczne przyspieszają, pH rośnie jeszcze szybciej, a tlen rozpuszczony w wodzie spada.
Bobik99

No to jak to teraz naprawić?
Awatar użytkownika
Kolorowy

Najpierw dodajesz pH Down ja bym użył kwasu fosforowego, bo dodatkowo dostarczysz trochę fosforu. Powoli dolewaj, mieszaj i mierz, aż zejdziesz do 5,8. Potem kontroluj pH codziennie, najlepiej o tej samej porze. W dłuższej perspektywie pomyśl o filtrze odwróconej osmozy wtedy startujesz z czystą wodą i sam ustalasz poziom minerałów. No i nigdy nie dolewaj w ciemno wody z kranu, tylko zawsze koryguj pH od razu.W ciągu kilku dni wrócą do formy, nowe przyrosty będą już zdrowe, ale stare liście z plamkami raczej się nie zregenerują. Ważne, żebyś nie panikował i nie dodawał nadmiarowo nawozów, bo to nie problem z ich ilością, tylko dostępnością. Stabilne pH to podstawa w hydro bez tego nawet najlepszy nawóz nic nie da.
ODPOWIEDZ