Czasem podczas pielęgnacji roślin możemy zauważyć coś niepokojącego – biały, dziwny nalot. Na pierwszy rzut oka wygląda jak mech, wata albo rozsypana mąka. Panika? Nie ma potrzeby. Najpierw ustalmy, co to jest.
W 90% przypadków winowajcą będzie pleśń lub mączniak. Brzmi podobnie, ale różnice są ogromne – zarówno w wyglądzie, jak i w sposobie walki.
Pleśń
Gdzie: na powierzchni ziemi, czasem przy nasadzie łodygi.
Wygląd: puszysty, wilgotny, biały nalot jak wata.
Przyczyna: nadmiar wilgoci, brak przewiewu, ciężkie podłoże.
Zwalczanie: usuń wierzchnią warstwę ziemi, dosyp świeżej, podlewaj dopiero po przeschnięciu, popraw cyrkulację powietrza. Wilgotny puch w ziemi → pleśń.
Mączniak
Gdzie: na liściach, pędach, pąkach.
Wygląd: suchy, pylisty nalot jak mąka.
Przyczyna: zarodniki z powietrza, osłabiona roślina, niekorzystne warunki.
Zwalczanie: usuń chore liście, oprysk chemiczny (Topsin, siarka) lub naturalny (soda, mleko), powtarzaj co kilka dni. Suchy pył na liściach → mączniak.
Biały nalot na roślinach – pleśń czy mączniak? Jak to rozpoznać i zwalczyć?
Re: Biały nalot na roślinach – pleśń czy mączniak? Jak to rozpoznać i zwalczyć?
Hej wszystkim, no właśnie od kilku dni zauważyłam na moich roślinach biały nalot. Wygląda jak mąka, na początku w małych plamkach, a teraz prawie całe liście są w tym czymś. Czy to mączniak czy pleśń?
-
Brzmi jak mączniak prawdziwy. Jeśli nalot jest suchy i można go zetrzeć palcem, to na 90% to on. Pleśń zwykle jest bardziej szara i „puszysta” oraz pojawia się na wilgotnych, gnijących częściach.
- Gienio2020
Potwierdzam. Mączniak lubi suche powietrze i ciepło, co jest trochę mylące, bo większość grzybów woli wilgoć. U mnie pomogło mleko rozcieńczone z wodą w proporcji 1:9 – pryskałam co kilka dni i nalot zniknął.
Dodam, żeby nie zapominać o profilaktyce – nie sadzić zbyt gęsto, usuwać chore liście od razu i podlewać przy ziemi, a nie po liściach. Na mączniaka działają też środki chemiczne typu Nimrod 250 EC, ale warto zacząć od domowych metod.
Nalot jest suchy, więc wygląda na to, że to mączniak. Lecę robić roztwór z sody bo mam ten sam problem.