Dlaczego nasiona nie kiełkują?

Mohamed

Dlaczego nasiona nie kiełkują?

Post autor: Mohamed »

Ostatnio kupiłem paczkę nasion i próbowałem je wykiełkować, ale zupełnie nic się nie dzieje. Minęło już ponad tydzień i ani jedno się nie otworzyło. Zastanawiam się, dlaczego tak jest, bo chyba nie powinno to być aż tak trudne.
Awatar użytkownika
Hellboy

Re: Dlaczego nasiona nie kiełkują?

Post autor: Hellboy »

To faktycznie dziwne, ale uwierz mi jest kilka powodów, dla których nasiona mogą w ogóle nie wystartować. Najpierw warto spojrzeć na same nasiona. One nie są wieczne, mają swoją żywotność. Jeżeli były źle przechowywane, np. w ciepłym albo wilgotnym miejscu, to mogły po prostu stracić zdolność kiełkowania. Nawet jak wyglądają z zewnątrz w porządku, w środku zarodek mógł obumrzeć. Najlepiej, żeby takie nasiona były trzymane w chłodzie, w ciemności i przy niskiej wilgotności najlepiej trzymać je w lodówce w szczelnych pojemnikach, żeby zachowały świeżość przez lata.
Mohamed

Post autor: Mohamed »

A to ciekawe, bo ja trzymałem je w kuchennej szafce, tam gdzie jest ciepło i czasami trochę pary od gotowania. To chyba faktycznie mogło im zaszkodzić. Ale załóżmy, że same nasiona były dobre to co jeszcze mogło pójść nie tak?
Awatar użytkownika
Hellboy

Post autor: Hellboy »

Drugi najczęstszy problem to warunki, jakie im zapewniasz przy kiełkowaniu. Nasiona potrzebują odpowiedniego balansu między wilgocią a tlenem. Jeśli mają za dużo wody, czyli są całkiem zalane, to bardzo szybko zaczynają gnić nie mają dostępu do powietrza i po prostu się duszą. Z kolei jeśli podłoże jest zbyt suche, to łupina nie zmięknie i zarodek nie będzie w stanie się przebić. Ważna jest też temperatura optymalnie to okolice 20–25°C. Jeżeli jest zimniej, np. w piwnicy albo na parapecie zimą, to kiełkowanie może się bardzo spowolnić albo w ogóle nie zajść. Roślina czeka na lepsze warunki, ale czasem po prostu traci siły i obumiera.Są też różne metody kiełkowania jedni robią to między wilgotnymi wacikami, inni w małych doniczkach, a jeszcze inni w specjalnych kostkach torfowych. Niezależnie od sposobu, kluczowe jest to, żeby było ciepło, wilgotno, ale jednocześnie żeby nasiona miały dostęp do tlenu. I pamiętaj nie wrzucaj nasion do szklanki z wodą!!!!
ODPOWIEDZ