Problem z automatem-brak oznak kwitnienia.

Bonzo

Problem z automatem-brak oznak kwitnienia.

Post autor: Bonzo »

Cześć. Wsadziłem automat, miał być szybki i bezproblemowy, a tu minęło już ponad 5 tygodni od wykiełkowania i dalej nie ma żadnych oznak kwitnienia. Roślina rośnie, jest zielona, nawet dość ładnie się rozkrzewiła, ale zero preflowers, żadnych białych włosków. Trochę mnie to dziwi, bo myślałem, że autoflower to z definicji sam startuje niezależnie od cyklu światła.
Awatar użytkownika
Kolorowy

Re: Problem z automatem-brak oznak kwitnienia.

Post autor: Kolorowy »

To faktycznie wygląda podejrzanie. Normalnie autoflower powinien pokazać pierwsze oznaki kwitnienia gdzieś w okolicach 3. do 5. tygodnia, czasami nawet szybciej. Jeśli u ciebie mija piąty tydzień i dalej nic, to możliwe są dwie opcje. Pierwsza, najprostsza to wcale nie jest automat, tylko fotoperiod, a ktoś się pomylił w paczce nasion. Wtedy roślina nigdy nie przejdzie sama w kwitnienie, bo potrzebuje krótszego dnia, najlepiej 12 godzin światła i 12 godzin ciemności. Druga opcja że to faktycznie auto, ale coś je spowolniło albo wręcz zablokowało.
Bonzo

No właśnie też tak myślę, że może to nie auto. Tylko że ja brałem nasiona jako autoflower i raczej bym się nie spodziewał, że producent pomyli opakowania. A jeśli to faktycznie auto, to co mogło go zatrzymać? Bo roślina wygląda zdrowo, listki zielone, łodyga solidna, rośnie normalnie.
Awatar użytkownika
Kolorowy

Wiesz co, u automatów ważna jest genetyka i każdy fenotyp trochę inaczej reaguje. Nawet w obrębie jednego strainu może się zdarzyć, że jedna roślina zacznie kwitnąć w 3. tygodniu, a inna dopiero w 7. Do tego dochodzi stres środowiskowy. Automaty bardzo źle znoszą przesadzanie, bo mają krótki cykl życia i każdy stres może je mocno opóźnić. Jeśli na przykład przesadziłeś go później niż w pierwszym tygodniu, albo mocno go podcinałeś, to mógł się zatrzymać i teraz wszystko idzie wolniej. Kolejna sprawa warunki. Zbyt dużo azotu w nawożeniu potrafi wydłużyć fazę wegetacji i spowolnić kwitnienie. Temperatura, wilgotność i natężenie światła też robią swoje. Ale nawet przy takich błędach roślina powinna prędzej czy później zakwitnąć, tylko później niż normalnie.
Bonzo

To w sumie brzmi logicznie. Ja faktycznie przesadzałem go po dwóch tygodniach, bo najpierw trzymałem w małej doniczce i dopiero potem przeniosłem do docelowej. Może to go opóźniło. Ale z drugiej strony, już tyle czasu minęło, że powinienem zobaczyć chociaż pierwsze włoski.
Awatar użytkownika
Kolorowy

Dlatego powiedziałbym, że trzeba wziąć pod uwagę tę opcję z fotoperiodem. Jeśli to jednak nie auto, to bez zmiany cyklu światła nic się nie wydarzy. Najprościej to sprawdzić ustaw lampy na 12/12 i obserwuj. Jeśli to fotoperiod, to w ciągu tygodnia, maksymalnie dwóch, zaczną pojawiać się oznaki kwitnienia. A jeśli to faktycznie auto, to i tak w końcu ruszy samo, a zmiana fotoperiodu mu nie zaszkodzi. W najgorszym razie będziesz miał auto, które kwitnie przy 12/12, co oznacza trochę mniejszy plon, ale przynajmniej roślina zakończy cykl.
Bonzo

No dobra, czyli mam dwie opcje czekać jeszcze trochę albo przestawić cykl i zobaczyć, co się stanie. Trochę szkoda czasu, bo planowałem szybki zbiór, a tu wygląda na to, że się wszystko przesunie.
Awatar użytkownika
Kolorowy

Tak to już bywa z automatami miały być łatwe i szybkie, a czasem trafia się taka dziwna sztuka. Najważniejsze, że roślina wygląda zdrowo, więc coś na pewno z niej będzie. Jak chcesz przyspieszyć decyzję, to spróbuj 12/12. A jeśli masz inne rośliny w tym samym namiocie, to musisz to dostosować pod całość. Ale jeśli to tylko ta jedna, to możesz spokojnie eksperymentować.
ODPOWIEDZ