Jakie doniczki wybrać do automatów?
Jakie doniczki wybrać do automatów?
Ostatnio zastanawiam się nad wyborem doniczek do moich roślin automatycznych. Wiem, że to ważne, bo źle dobrana doniczka może ograniczyć wzrost, ale kompletnie się w tym gubię. Jakie Wy stosujecie i dlaczego?
- dr strange
Re: Jakie doniczki wybrać do automatów?
Ja generalnie trzymam się średniej wielkości, około 7–10 litrów. Zbyt mała doniczka jest ryzykowna, bo korzenie nie mają gdzie rosnąć, a roślina może się zahamować już w fazie wegetacji. Z kolei zbyt duża doniczka też nie jest idealna ziemia zatrzymuje wtedy wilgoć na dłużej, co przy automatach, które mają krótki cykl życia, może spowodować gnijące korzenie albo problemy z przelaniem. W praktyce więc szukam złotego środka: nie za mała, nie za duża, taka żeby ziemia dobrze oddychała i korzenie miały miejsce do rozwoju, ale nie tonęły w nadmiarze podłoża.
A ja mam inne podejście wolę doniczki z tkaniny, czyli fabric pots. One naprawdę poprawiają aerację korzeni, a dodatkowo wymuszają naturalne przycinanie końcówek korzeni, co sprzyja tworzeniu gęstszego systemu korzeniowego. Dla automatycznych odmian, które rosną szybko, to idealne, bo korzenie nie kręcą się w kółko, tylko rozwijają się równomiernie. Oczywiście trzeba pamiętać, że fabric pots szybciej wysychają, więc podlewanie trzeba dobrze wyczuć ale ja akurat uważam, że to zaleta, bo łatwiej uniknąć przelania.
A plastikowe doniczki? Niektórzy twierdzą, że w nich rośliny szybciej rosną.
- dr strange
To częściowo prawda. Plastik zatrzymuje wilgoć, co przy odpowiednim podlewaniu może przyspieszyć wzrost, bo roślina ma stały dostęp do wody. Ale tu jest haczyk przy automatach łatwo przesadzić, bo ziemia dłużej pozostaje mokra, a nadmiar wody jest dla nich bardziej szkodliwy niż woda minimalna. Dlatego, jeśli ktoś wybiera plastik, musi być bardzo precyzyjny z podlewaniem i drenażem. Dobre są plastikowe doniczki z wieloma otworami w dnie albo dodatkową warstwą drenażową.
No i forma doniczki ma znaczenie. Wyższe doniczki sprawdzają się przy odmianach, które naturalnie rosną w górę, bo dają korzeniom miejsce, żeby iść w dół. Natomiast niskie, krępe automaty często lepiej rosną w szerszych, płytkich doniczkach szybciej rozwijają system korzeniowy i lepiej pobierają składniki odżywcze z całej powierzchni. Do tego dochodzi kwestia mobilności większe donice są cięższe, a przy automatach, które mają krótki cykl, często łatwiej zmienić doniczkę na mniejszą albo przesadzić, jeśli trzeba.
To chyba spróbuję fabric pots 10-litrowych. Wygląda na kompromis między objętością a przepuszczalnością.
- dr strange
Dokładnie, a przy tym warto pamiętać o lekkim, dobrze napowietrzonym podłożu. Automaty nie lubią ciężkiej ziemi i przesycania nawozami szybciej rosną, jeśli mają lekko wilgotną, przepuszczalną ziemię. I regularnie obserwuj wilgotność automaty mają krótszy cykl, więc łatwo je przesuszyć lub przelać, zwłaszcza w fabric pots, gdzie woda szybko odparowuje z brzegów. Jeśli dobrze wyczujesz podlewanie i wybierzesz odpowiednią wielkość doniczki, te rośliny naprawdę odwdzięczą się szybkim, zdrowym wzrostem.