Olejki konopne dla zwierząt w 2025 – co warto wiedzieć przed podaniem CBD swojemu pupilowi
Olejki konopne dla zwierząt w 2025 – co warto wiedzieć przed podaniem CBD swojemu pupilowi
Odświeżam temat na forum. W 2025 roku olejki konopne dla zwierząt, głównie CBD, zyskują coraz większą popularność, ale warto podchodzić do nich z ostrożnością. Badania pokazują, że mogą pomagać w łagodzeniu stresu, bólu stawów czy poprawie jakości życia psów i kotów, ale większość danych pochodzi z krótkoterminowych obserwacji. Ważne jest, żeby wybierać produkty specjalnie stworzone dla zwierząt, bo różnią się składem i nośnikiem od tych dla ludzi – często stosuje się np. olej z łososia, a unika szkodliwych dodatków jak ksylitol czy olejki eteryczne. Przy długotrwałym stosowaniu trzeba też uważać na wątrobę i możliwe interakcje z innymi lekami. Dawkowanie nie jest uniwersalne, dlatego najlepiej zaczynać od małych dawek i obserwować reakcję pupila, a w razie wątpliwości skonsultować się z weterynarzem.
Re: Olejki konopne dla zwierząt w 2025 – co warto wiedzieć przed podaniem CBD swojemu pupilowi
Zastanawiam się, czy naprawdę działają na stres i ból stawów.
- Gienio2020
Re: Olejki konopne dla zwierząt w 2025 – co warto wiedzieć przed podaniem CBD swojemu pupilowi
Ja podawałem mojemu labradorowi olejek przez kilka tygodni. Faktycznie zauważyłem, że mniej się denerwował przy głośnych dźwiękach i lepiej chodził na spacerach, ale zaczęliśmy od bardzo małych dawek. Ważne, żeby nie przesadzić.
Moja kotka jest dość wybredna i nie chciała w ogóle olejku do jedzenia. W końcu podawałam jej kroplę bezpośrednio do pyska, ale to wymaga cierpliwości ?. Efekt jest widoczny, bo wydaje się spokojniejsza w nocy.
Trochę dodam od siebie – najważniejsze jest bezpieczeństwo. Olejki muszą być specjalnie dla zwierząt, bez ksylitolu i alkoholu. CBD może też wchodzić w interakcje z lekami, więc jeśli zwierzak przyjmuje coś przewlekle, lepiej skonsultować się z weterynarzem.
Ja wybrałam olejek z dodatkiem oleju z łososia, bo mój pies go łatwo akceptuje. Dawkowanie trzeba dobierać indywidualnie i obserwować reakcję pupila, ale zdecydowanie widać poprawę samopoczucia. Myślę, że warto próbować, ale z głową.