Jakiej marki wybrać growboxa?
Jakiej marki wybrać growboxa?
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem growboxa, ale jak zacząłem przeglądać oferty, to zgłupiałem. Tyle marek, różnych modeli, rozmiarów i cen. Nie wiem, czy lepiej iść w coś droższego, żeby starczyło na lata, czy wziąć coś tańszego na początek, żeby po prostu spróbować. Co wy byście polecili? Na razie myślę o czymś w granicach 100×100 cm, żeby nie przesadzić z rozmiarem.
Re: Jakiej marki wybrać growboxa?
Ja mam Secret Jardin, konkretnie model Dark Room, i mogę go z czystym sumieniem polecić. To była moja druga namiotowa inwestycja pierwszy growbox był tani, jakaś chińska marka z Allegro, i po roku zaczęły się problemy: zamek się zacinał, materiał puszczał światło, a szwy w narożnikach zaczęły się pruć. Secret Jardin to zupełnie inna liga materiał jest gruby, naprawdę solidny, a cała konstrukcja jest stabilna, nawet jeśli powiesisz cięższy filtr węglowy i lampy. Do tego wszystkie otwory wentylacyjne są sensownie rozmieszczone, więc łatwo ustawić układ wentylacji. Z mojej perspektywy to sprzęt, który po prostu działa bez stresu nic się nie odkleja, nie przepuszcza światła, a po roku wygląda praktycznie jak nowy. Wiadomo, kosztuje trochę więcej, ale jeśli planujesz to hobby na dłużej, to naprawdę warto dołożyć.
Ja z kolei używam Homebox Ambient i też jestem bardzo zadowolony. Zdecydowałem się na niego, bo szukałem czegoś, co będzie dobrze wyglądało stoi w moim pokoju, więc zależało mi, żeby nie był zrobiony z błyszczącej, srebrnej folii. Wnętrze Homeboxa jest białe, a nie srebrne, co daje bardziej równomierne rozproszenie światła i ułatwia utrzymanie temperatury. Poza tym montaż był banalnie prosty wszystkie rurki pasowały idealnie, nic się nie wyginało ani nie trzeba było na siłę wciskać. Zamek też bardzo solidny, żadnych problemów po ponad roku. Wydaje mi się, że Homebox i Secret Jardin to dwie najbardziej zaufane marki, jeśli chodzi o jakość i trwałość. No i mają duży wybór rozmiarów od mikro 40×40 aż po naprawdę duże namioty dla profesjonalnych upraw.
EasyGrow to taka opcja na start. Jeśli nie masz jeszcze całego zestawu i chcesz tylko przetestować, jak to działa, to czemu nie da się w tym spokojnie prowadzić uprawę. Ale musisz być świadomy, że po pewnym czasie mogą się pojawić problemy: zamki potrafią się rozjeżdżać, materiał się rozciąga, a szczelność z czasem spada. To nie jest sprzęt na lata. Z Mars Hydro jest trochę lepiej, bo oni zaczynali od lamp LED i dopiero później zaczęli robić własne namioty. Ich growboxy są nieco solidniejsze, ale wciąż nie dorównują Secret Jardin czy Homeboxowi pod względem wykonania. Zaletą jest natomiast to, że często sprzedają gotowe zestawy z oświetleniem i wentylacją, więc jak chcesz mieć wszystko dopasowane, to może być dobra opcja.
Jeśli masz ograniczony budżet, to Mars Hydro jest spoko wyborem, ale jeśli możesz trochę dołożyć, to ja bym brał coś z Homeboxa. Ja kupiłem używany, w idealnym stanie, za połowę ceny nowego warto poszukać na grupach growerów.Mammoth to też dobra alternatywa nieco tańszy niż Homebox, ale jakość wciąż przyzwoita. Mają serie Pro i Lite ta pierwsza jest naprawdę solidna. Dla mnie najważniejsze jest, żeby growbox był szczelny, stabilny i miał wygodny dostęp z przodu, bo grzebanie w roślinach przy ciasnym zamku to koszmar.
Super, dzięki za wszystkie opinie. Chyba zdecyduję się na coś lepszego, może Homebox Ambient 100×100 albo Secret Jardin Dark Street w podobnym rozmiarze. Wolę kupić raz, a porządnie, niż za pół roku znowu wymieniać sprzęt.
Zdecydowanie dobra decyzja. Lepiej wydać więcej na start niż później się denerwować. I pamiętaj, że nawet najlepszy namiot nic nie da bez dobrej wentylacji i oświetlenia, więc nie oszczędzaj też na tych elementach. Growbox to dopiero baza cała magia dzieje się w środku. Jak będziesz miał wszystko dobrze ustawione, to niezależnie od marki namiotu rośliny odwdzięczą się świetnymi rezultatami.