Jaki zestaw wybrać na początek?
Jaki zestaw wybrać na początek?
Zastanawiam się nad kompletnym zestawem dla osoby początkującej, który naprawdę działa i nie będzie trzeba go szybko wymieniać. Zależy mi na czymś niezbyt dużym (mieszkam w bloku) i w miarę prostym do obsługi. Zastanawiałem się nad growboxem 60 × 60 cm albo trochę większym, może 80 × 80 cm. Widziałam różne marki: VIVOSUN, Mars Hydro, Secret Jardin która z nich Waszym zdaniem będzie dobra? I co z lampą LED full spectrum które modele polecacie? Nie chcę kupować czegoś ultra-taniego, ale nie jestem gotowa na super profeskę za kilka tysięcy złotych. No i filtr węglowy bo zapach może być problemem w bloku. Macie jakieś marki/model dla początkujących?
Re: Jaki zestaw wybrać na początek?
Oto co bym polecił, z mojej perspektywy:
Namiot/growbox: np. Secret Jardin “T 60” (60×60×160 cm) albo Mammoth “Pro 80” (80×80×160 cm) dobra jakość, nie gigant. W twoim przypadku 60×60 będzie już wystarczające na 1-2-roślinną uprawę.
Lampa LED: Zostawiłbym HID-y (HPS/MH) na później LED full-spectrum to dziś standard dla początkujących. Na przykład Mars Hydro TS 1000 albo SP-3000 (w zależności od powierzchni) albo coś z wyższej półki, jeśli budżet pozwoli. Zwróć uwagę na: pełne spektrum, moc około 100-150 W jeśli box jest mały. Bo jak lampa jest słaba — rośliny będą ciągnąć się do światła i będą słabe. Mars Hydro+3Growace+3marshydro.eu+3
Filtr węglowy + wentylacja: To bardzo ważne, odprowadzenie powietrza + filtr węglowy na wyciągu to podstawa, by uniknąć nadmiernego zapachu i problemów z ciepłem. Zwróć uwagę na: wyciąg z filtrem węglowym o wydajności odpowiedniej dla objętości Twojego boxa.
Drobiazgi: timer (programator), termohigrometr, donice materiałowe (np. 7-11 L), dobrej jakości ziemia lub kokos + perlitu.
Namiot/growbox: np. Secret Jardin “T 60” (60×60×160 cm) albo Mammoth “Pro 80” (80×80×160 cm) dobra jakość, nie gigant. W twoim przypadku 60×60 będzie już wystarczające na 1-2-roślinną uprawę.
Lampa LED: Zostawiłbym HID-y (HPS/MH) na później LED full-spectrum to dziś standard dla początkujących. Na przykład Mars Hydro TS 1000 albo SP-3000 (w zależności od powierzchni) albo coś z wyższej półki, jeśli budżet pozwoli. Zwróć uwagę na: pełne spektrum, moc około 100-150 W jeśli box jest mały. Bo jak lampa jest słaba — rośliny będą ciągnąć się do światła i będą słabe. Mars Hydro+3Growace+3marshydro.eu+3
Filtr węglowy + wentylacja: To bardzo ważne, odprowadzenie powietrza + filtr węglowy na wyciągu to podstawa, by uniknąć nadmiernego zapachu i problemów z ciepłem. Zwróć uwagę na: wyciąg z filtrem węglowym o wydajności odpowiedniej dla objętości Twojego boxa.
Drobiazgi: timer (programator), termohigrometr, donice materiałowe (np. 7-11 L), dobrej jakości ziemia lub kokos + perlitu.
Tylko dopowiem parę technicznych uwag i podam konkretne modele.Oto co bym zrobił, gdybym był Tobą:
1. Growbox / namiot:
Secret Jardin T60 (60×60×160) — bardzo dobry start-rozmiar.
Mammoth Pro 80 lub Mammoth Classic 80 (80×80×160) — jeśli masz trochę więcej miejsca i chcesz „rozszerzyć” w przyszłości.
Mars Hydro „Grow Tent Kit” — firma ma całe zestawy dla początkujących. Mars Hydro
Przy wyborze zwracaj uwagę: materiał (gruby, wytrzymały z dobrym zamkiem), wnętrze z folią refleksyjną, wentylacje (wyjścia powietrza).
2. Lampa LED:
– Mars Hydro TS 1000 — moc wokół 150-200W, dobre spektrum.
– Mars Hydro SP-3000 — większa moc, jeśli zdecydujesz większy box.
– Alternatywnie możesz zajrzeć do marek takich jak Secret Jardin czy Bonsanto (choć bardziej specjalistyczne).
Pamiętaj: kupując lampę, sprawdź czy producent podaje PAR lub PPFD (światło efektywne dla roślin). Także sprawdź ile ciepła wydaje — w małym boxie zbyt mocne światło/za słaba wentylacja = przegrzewanie.
1. Growbox / namiot:
Secret Jardin T60 (60×60×160) — bardzo dobry start-rozmiar.
Mammoth Pro 80 lub Mammoth Classic 80 (80×80×160) — jeśli masz trochę więcej miejsca i chcesz „rozszerzyć” w przyszłości.
Mars Hydro „Grow Tent Kit” — firma ma całe zestawy dla początkujących. Mars Hydro
Przy wyborze zwracaj uwagę: materiał (gruby, wytrzymały z dobrym zamkiem), wnętrze z folią refleksyjną, wentylacje (wyjścia powietrza).
2. Lampa LED:
– Mars Hydro TS 1000 — moc wokół 150-200W, dobre spektrum.
– Mars Hydro SP-3000 — większa moc, jeśli zdecydujesz większy box.
– Alternatywnie możesz zajrzeć do marek takich jak Secret Jardin czy Bonsanto (choć bardziej specjalistyczne).
Pamiętaj: kupując lampę, sprawdź czy producent podaje PAR lub PPFD (światło efektywne dla roślin). Także sprawdź ile ciepła wydaje — w małym boxie zbyt mocne światło/za słaba wentylacja = przegrzewanie.
A jeżeli chodzi o wentylację i filtr neutralizujący zapachy?
Wydajność powinna być taka, żeby całe powietrze w boxie wymieniało się co ~1 minutę (lub co najmniej kilka razy na godzinę) zwłaszcza jeśli box ma mocne światło i generuje ciepło.Np. wentylator kanałowy 4″/6″ + filtr węglowy 150-200 m³/h lub więcej, w zależności od wielkości namiotu. W polskich sklepach są zestawy „filtr + wentylator + przewód”.Im cichszy wentylator (lub możliwość regulacji obrotów), tym lepiej jeśli mieszkasz w bloku i chcesz mieć spokój. Nie wydawaj od razu na super-super sprzęt, jeśli dopiero zaczynasz wybierz dobrą jakość w średnim segmencie. Pozwoli Ci się nauczyć i potem ewentualnie zwiększyć moc lampy czy objętość boxa. W końcu światło i wentylacja to główne koszty eksploatacyjne (również energia elektryczna).