Moje rośliny bardzo się wyciągają.

Mikrus

Moje rośliny bardzo się wyciągają.

Post autor: Mikrus »

Mam problem z moimi konopiami. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że mają bardzo długie, cienkie łodygi. Wyglądają, jakby się strasznie wyciągały w górę. Myślałem, że to dobrze, bo rosną szybko, ale zaczęły się trochę przewracać i wyglądają słabo. Wiesz może, dlaczego tak się dzieje?
Awatar użytkownika
Kris1999

Re: Moje rośliny bardzo się wyciągają.

Post autor: Kris1999 »

Tak, to dość typowy problem, szczególnie w początkowej fazie wzrostu. Konopie wyciągają się wtedy, gdy mają zbyt mało światła albo gdy źródło światła znajduje się za daleko. Roślina reaguje instynktownie chce uciec w kierunku światła, żeby złapać jak najwięcej energii do fotosyntezy. W naturze to zjawisko jest normalne, bo w ten sposób rośliny walczą o dostęp do słońca między innymi roślinami. Ale w uprawie domowej to sygnał, że warunki są nieoptymalne. Kiedy światła jest za mało, roślina rośnie w górę kosztem grubości łodygi i rozwinięcia liści, dlatego wygląda na cienką i słabą.
Mikrus

Czyli to wina oświetlenia. Faktycznie, moje stoją na parapecie, ale okno mam od północy, więc słońce tam zagląda tylko na chwilę w ciągu dnia. Czy to może być powód?
Awatar użytkownika
Hellboy

Post autor: Hellboy »

Konopie potrzebują dużo światła najlepiej bezpośredniego, przez kilka godzin dziennie. W warunkach domowych, szczególnie wczesną wiosną albo jesienią, to trudne do zapewnienia. Wtedy warto zainwestować w lampy do doświetlania roślin, najlepiej LED-y o pełnym spektrum, które naśladują naturalne światło słoneczne. Lampy można zawiesić dość blisko roślin około 30–50 cm nad nimi, w zależności od mocy żeby miały wystarczająco dużo energii do zdrowego wzrostu. Gdy rośliny dostają dobre światło, nie muszą się już gonić w górę i zaczynają budować mocne, grube łodygi.
Mikrus

A czy są jeszcze jakieś inne powody, przez które konopie mogą się wyciągać, oprócz braku światła?
Awatar użytkownika
Kris1999

Post autor: Kris1999 »

Światło to główny czynnik, ale nie jedyny. Duże znaczenie ma też temperatura jeśli jest zbyt ciepło, a jednocześnie brakuje światła, rośliny reagują właśnie wydłużeniem łodyg. Z kolei zbyt mała cyrkulacja powietrza powoduje, że łodygi nie muszą się wzmacniać, więc stają się słabe i cienkie. Czasem też przyczyną jest zbyt gęsty wysiew kiedy rośliny rosną zbyt blisko siebie, konkurują o dostęp do światła i wszystkie próbują „uciec” w górę. Wtedy lepiej je przepikować, czyli przesadzić dalej od siebie.
Mikrus

Czyli, jeśli dobrze zadbam o światło i przewiew, to łodygi staną się grubsze i silniejsze?
Awatar użytkownika
Hellboy

Post autor: Hellboy »

Jeśli zapewnisz im wystarczająco dużo światła, umiarkowaną temperaturę i delikatny ruch powietrza, to łodygi wzmocnią się naturalnie. Możesz też ustawić mały wentylator, żeby lekko poruszał liśćmi to stymuluje rośliny do wytwarzania silniejszych włókien w łodygach. No i pamiętaj o podlewaniu z umiarem ani zbyt rzadko, ani zbyt często, bo to też wpływa na kondycję. W skrócie: konopie wyciągają się wtedy, gdy szukają lepszych warunków, więc Twoim zadaniem jest im te warunki zapewnić. Czasem rośliny wyglądają, jakby rosły bujnie, a to wcale nie jest zdrowy wzrost. Jak tylko dasz im więcej światła i zadbasz o przewiew, wzmocnią się i zaczną wyglądać dużo lepiej bardziej zwarte, z grubszymi łodygami i ładnymi, szerokimi liśćmi.
ODPOWIEDZ