Wymiana odbłyśnika w growboxie.
Wymiana odbłyśnika w growboxie.
Ostatnio zastanawiam się nad zmianą odbłyśnika w moim growboxie. Do tej pory korzystałem ze zwykłego parabolicznego, który był w zestawie z lampą HPS, ale zaczynam zauważać, że światło nie rozkłada się równomiernie. Środek jest dobrze doświetlony, ale przy bokach rośliny wyciągają się i mają mniejsze liście. Myślałem o wymianie na cooltube, bo podobno dobrze zbiera ciepło z żarówki i pozwala ustawić lampę niżej bez ryzyka przypalenia liści. Zastanawiam się tylko, czy nie stracę przez to trochę efektywności światła. Macie jakieś doświadczenia z tym typem odbłyśnika?
- dr strange
Re: Wymiana odbłyśnika w growboxie.
Ja mam cooltube już od kilku miesięcy i muszę przyznać, że to był dla mnie spory krok naprzód, szczególnie jeśli chodzi o kontrolę temperatury. W moim growboxie zawsze walczyłem z przegrzewaniem się powietrza nawet przy dobrej wentylacji HPS 400 W potrafił podnieść temperaturę o kilka stopni. Cooltube całkowicie rozwiązał ten problem, bo ciepło jest od razu wyciągane przez osobny obieg powietrza. Dzięki temu mogę trzymać lampę znacznie bliżej roślin, co zwiększa intensywność światła. Z drugiej strony faktycznie światło z cooltube’a jest bardziej skupione, tworzy taki tunel oświetlenia. Jeśli growbox jest większy, np. 120x120 cm, to brzegi mogą być trochę słabiej doświetlone. Dlatego trzeba dobrze dobrać pozycję lampy i ewentualnie odbijać światło od ścian pokrytych mylarową folią.
Ja testowałem kilka różnych odbłyśników i powiem wam, że Adjust-a-Wing to mój faworyt. Używam wersji Enforcer z dwoma żarówkami 600 W i efekty są naprawdę świetne. Największa zaleta to regulowany kąt skrzydeł można dopasować rozproszenie światła dokładnie do wymiarów growboxa. Przy szerokim ustawieniu mam równomierne oświetlenie całej powierzchni, żadnych „hot spotów” na środku i niedoświetlonych rogów. Poza tym ten odbłyśnik ma bardzo wysoki współczynnik odbicia, więc praktycznie całe światło trafia tam, gdzie trzeba.
Oczywiście nie chłodzi tak jak cooltube, więc trzeba mieć dobrą wentylację albo nie używać go przy bardzo małych growboxach. Ale jeśli ktoś stawia na jakość światła i równomierny wzrost roślin, to trudno o lepszy wybór.
Oczywiście nie chłodzi tak jak cooltube, więc trzeba mieć dobrą wentylację albo nie używać go przy bardzo małych growboxach. Ale jeśli ktoś stawia na jakość światła i równomierny wzrost roślin, to trudno o lepszy wybór.
Mój box ma 120x120x200 cm, więc może rzeczywiście Adjust-a-Wing byłby najlepszym kompromisem. Chciałbym maksymalnie wykorzystać powierzchnię, żeby każda roślina dostała równą ilość światła. Zastanawiałem się też nad odbłyśnikiem z aluminium Miro widziałem, że niektóre modele mają odbijalność na poziomie 95–97%, co brzmi imponująco. Tylko nie wiem, jak z trwałością. Czy to się szybko nie matowi?
- dr strange
Miro to faktycznie bardzo dobry materiał lekki, a przy tym ma świetne właściwości refleksyjne. Ale tak jak mówisz, trzeba uważać przy czyszczeniu. Wystarczy porysować powierzchnię albo przetrzeć zbyt twardą ściereczką i już odbijalność spada. Ja czyszczę swój tylko suchą mikrofibrą, bez żadnych detergentów. Przy odpowiedniej pielęgnacji powinien spokojnie wytrzymać kilka lat. Natomiast Adjust-a-Wing ma tę przewagę, że można regulować kąt i tym samym dostosować go do różnych etapów wzrostu roślin to bardzo wygodne, bo przy młodych sadzonkach można ustawić światło wężej, a przy większych roślinach szerzej, żeby pokryć całą powierzchnię.
Warto też wspomnieć, że wybór odbłyśnika zależy od rodzaju źródła światła. Przy HPS czy MH, gdzie jest dużo ciepła, cooltube to często konieczność. Ale jeśli używasz nowoczesnych paneli LED, które mają własne soczewki i diody o szerokim kącie emisji, to odbłyśnik jest mniej potrzebny czasem wręcz zbędny. Z LED-ami lepiej sprawdzają się otwarte, paraboliczne odbłyśniki, które nie ograniczają przepływu powietrza i pozwalają na lepsze rozproszenie światła.
To prawda, ja jeszcze używam HPS-a, ale myślę o przejściu na LED-y w przyszłym sezonie. Może wtedy faktycznie odbłyśnik nie będzie aż tak istotny. Na razie spróbuję tego Adjust-a-Wing, przekonaliście mnie. Jak się sprawdzi, to może nawet zostanę przy HPS-ie jeszcze trochę.
- dr strange
Na pewno zauważysz różnicę. Dobre odbicie i równomierne rozproszenie światła to klucz do tego, żeby rośliny rosły równo i dawały większe plony. A przy tym warto pamiętać, że odpowiedni odbłyśnik potrafi zwiększyć efektywność lampy o kilkanaście procent to tak, jakbyś miał mocniejszą żarówkę, tylko bez wyższego rachunku za prąd. Często ludzie skupiają się na samej mocy lampy, a zapominają, że odbłyśnik to równie ważny element całego systemu. Dobrze dobrany potrafi zrobić ogromną różnicę w jakości uprawy.