Jakie są najczęstsze problemy z podlewaniem?

Weeper

Jakie są najczęstsze problemy z podlewaniem?

Post autor: Weeper »

Cześć, mam do was pytanie odnośnie podlewania, niby banalna rzecz, ale przez niewłaściwe można narobić sporo szkód dla roślin, możecie powiedzieć jakie są najczęstsze błędy?
Awatar użytkownika
dr strange

Re: Jakie są najczęstsze problemy z podlewaniem?

Post autor: dr strange »

Z mojego doświadczenia wynika, że absolutnie najczęstszym problemem jest przelanie roślin, zwłaszcza u osób początkujących. Wiele osób kieruje się intuicją, że skoro roślina więdnie albo rośnie wolniej, to na pewno potrzebuje więcej wody. Tymczasem nadmiar wody bywa znacznie groźniejszy niż jej chwilowy brak. Korzenie pozbawione dostępu do tlenu zaczynają słabnąć, co odbija się na całej roślinie, liście stają się ciężkie, opadające, a wzrost wyraźnie hamuje. Co gorsza, skutki przelania często pojawiają się z opóźnieniem, więc trudno od razu połączyć je z podlewaniem.
Awatar użytkownika
Kris1999

Post autor: Kris1999 »

To prawda, a ja dodałbym do tego brak konsekwencji w podlewaniu. Często ludzie podlewają rośliny nieregularnie, zależnie od czasu albo nastroju, zamiast zwracać uwagę na rzeczywiste potrzeby podłoża i samej rośliny. Taki ciągły stres, raz przesuszenie, raz nadmiar wilgoci, sprawia, że roślina skupia się na przetrwaniu, a nie na zdrowym rozwoju. Efektem mogą być słabsze łodygi, mniejsze liście i ogólnie gorsza kondycja, nawet jeśli pozornie wszystko inne jest w porządku.
Awatar użytkownika
Małyziom

Post autor: Małyziom »

Ja z kolei bardzo często spotykam się z problemem jakości wody i jej parametrów, szczególnie pH. Wiele osób kompletnie to ignoruje, zakładając, że zwykła woda z kranu zawsze się nadaje. Tymczasem zbyt twarda woda albo nieodpowiednie pH mogą prowadzić do blokowania składników odżywczych w podłożu. Roślina wtedy „głoduje”, mimo że teoretycznie wszystko zostało jej dostarczone. Objawia się to przebarwieniami liści, plamami lub ogólnym osłabieniem, co bywa mylone z chorobami albo niedoborami.
Awatar użytkownika
dr strange

Post autor: dr strange »

I wtedy zaczyna się błędne koło, ktoś widzi, że roślina wygląda gorzej, więc albo podlewa ją jeszcze bardziej, albo dodaje kolejne środki, zamiast zatrzymać się i zastanowić nad podstawami. Kolejną kwestią jest drenaż, o którym wiele osób zapomina. Jeśli nadmiar wody nie ma gdzie odpłynąć, nawet rozsądne podlewanie może stać się problemem, bo wilgoć zalega przy korzeniach przez długi czas.
ODPOWIEDZ