Czy lepiej używać nawozów organicznych czy mineralnych?
Czy lepiej używać nawozów organicznych czy mineralnych?
Cześć, mam do was pytanie odnośnie nawozów, które są lepsze organiczne czy mineralne?
- dr strange
Re: Czy lepiej używać nawozów organicznych czy mineralnych?
Ja zdecydowanie skłaniam się ku nawozom organicznym, bo patrzę na uprawę konopi w szerszym kontekście, nie tylko samej rośliny, ale też gleby i środowiska. Nawozy organiczne wspierają życie mikrobiologiczne w podłożu, co sprawia, że system korzeniowy funkcjonuje w bardziej naturalnych warunkach. To z kolei przekłada się na stabilniejszy wzrost i mniejsze wahania w kondycji roślin. Dla mnie ważne jest też to, że organiczne rozwiązania są bardziej wybaczające trudniej doprowadzić do gwałtownych problemów wynikających z nadmiaru składników odżywczych.
Re: Czy lepiej używać nawozów organicznych czy mineralnych?
Rozumiem to podejście, ale ja patrzę na sprawę bardziej technicznie. Nawozy mineralne dają ogromną kontrolę nad tym, co dokładnie trafia do rośliny. Skład jest jasno określony, a reakcje roślin są zwykle szybsze i bardziej przewidywalne. Dla osób, które lubią analizować proces i reagować na zmiany, to spora zaleta. Oczywiście wymaga to wiedzy i ostrożności, bo łatwo przesadzić, ale przy odpowiednim podejściu można osiągnąć bardzo konsekwentne rezultaty.