Boom na CBD: kosmetyki, olejki i miliardy dolarów

Awatar użytkownika
Eda55

Boom na CBD: kosmetyki, olejki i miliardy dolarów

Post autor: Eda55 »

Jeszcze dekadę temu większość ludzi nie wiedziała nawet, co to jest CBD. Dziś produkty z kannabidiolem stoją na półkach drogerii, aptek i sklepów internetowych od Los Angeles po Warszawę. Olejki, żelki, kremy, balsamy, napoje, a nawet karmy dla zwierząt – CBD stało się jednym z najszybciej rosnących segmentów rynku wellness. W 2024 roku wartość globalnej sprzedaży liczono już w miliardach dolarów.

Fenomen CBD polega na tym, że łączy w sobie aurę „czegoś naturalnego” z obietnicą ulgi – bez efektów psychoaktywnych, jakie kojarzą się z marihuaną. Dla jednych to sposób na stres i bezsenność, dla innych – wsparcie przy bólach przewlekłych czy stanach zapalnych. Popularność podkręcają media, influencerzy i reklamy obiecujące poprawę jakości życia.

Nie brakuje jednak głosów sceptycznych. Badania nad CBD trwają, a choć wyniki są obiecujące w niektórych obszarach (np. epilepsja, lęki, bóle neuropatyczne), to wciąż daleko do uznania go za cudowny lek na wszystko. Dodatkowo regulacje prawne różnią się w zależności od kraju, co utrudnia producentom rozwój, a konsumentom – dostęp do wiarygodnych produktów.

Jedno jest pewne – boom na CBD zmienił postrzeganie konopi na świecie. Z rośliny kojarzonej głównie z rekreacją przeszła do świata zdrowia, kosmetyki i ekologii. Czy to początek trwałej rewolucji, czy chwilowa moda? Odpowiedź poznamy pewnie w najbliższych kilku latach – ale zielona fala na razie nie zwalnia.
Awatar użytkownika
Gienio2020

Re: Boom na CBD: kosmetyki, olejki i miliardy dolarów

Post autor: Gienio2020 »

Słuchajcie, ja byłem mega sceptyczny, ale od roku biorę olejek 10% i powiem Wam, że wreszcie śpię jak człowiek. Zero „haju”, czysty relaks. Wcześniej tabletki nasenne robiły ze mnie zombie, a tu – naturalne i bez skutków ubocznych.
Nie wiem, czy to placebo, czy faktycznie działa, ale w moim przypadku różnica jest ogromna.
Awatar użytkownika
Zosia23

Post autor: Zosia23 »

Z perspektywy biznesowej to jest kosmos. Jeszcze 5 lat temu nikt o tym nie mówił, a teraz rynek CBD to miliardy dolarów.
Widziałem raport, że w Europie sprzedaż wzrosła o 400% w trzy lata!
Olejki, kremy, żelki, napoje… nawet karmy dla psów z CBD.
Kto wejdzie w to teraz, może ustawić się na lata, ale trzeba uważać na przepisy – w każdym kraju jest inaczej.
Awatar użytkownika
Laila01

Post autor: Laila01 »

A ja mam mieszane uczucia. Koleżanka wydała fortunę na olejki, a efektu zero. Wiem, że są badania, ale w większości to jeszcze wczesny etap. Boję się, że to trochę jak z superfoods – najpierw hype, a potem ludzie się rozczarują.
Może i działa, ale nie na wszystko, a producenci obiecują złote góry.
Awatar użytkownika
Azi22

Post autor: Azi22 »

Może i ludzie różnie reagują, ale ja mam przykład z domu – mój stary labrador miał problemy ze stawami.
Awatar użytkownika
Serkan33

Post autor: Serkan33 »

Weterynarz polecił olejek CBD i po miesiącu pies znowu zaczął chętnie wychodzić na spacery.
Zero chemii, a pies szczęśliwy. Więc ja tam wierzę, że coś w tym jest – przynajmniej w kwestii bólu i stanów zapalnych.
ODPOWIEDZ