Jak prawidłowo przesadzić roślinę?
Jak prawidłowo przesadzić roślinę?
Cześć koledzy i koleżanki. Myślę o przesadzeniu mojej rośliny do większej doniczki. Macie jakieś doświadczenie w tym? Chcę zrobić to tak, żeby nie spowodować stresu dla rośliny.
Re: Jak prawidłowo przesadzić roślinę?
Przesadzanie to kluczowy moment w uprawie. Najważniejsze jest, żeby robić to w fazie wegetatywnej, kiedy roślina ma zdrowy system korzeniowy, ale jeszcze nie jest zbyt duża. Jeśli przesadzisz zbyt późno, roślina może wejść w stan szoku, co spowolni wzrost i może odbić się na późniejszej wydajności.Najlepiej użyć lekkiej, dobrze napowietrzonej mieszanki. Podstawą jest ziemia o dobrej retencji wody, ale z dodatkiem perlitu, wermikulitu lub włókna kokosowego, żeby zwiększyć drenaż i napowietrzenie korzeni. Warto też sprawdzić pH podłoża najlepiej w zakresie 6,0–6,5 dla konopi w fazie wegetatywnej, bo wpływa to na dostępność składników odżywczych.Najpierw dobrze podlej roślinę dzień wcześniej, żeby ziemia była lekko wilgotna wtedy bryła korzeniowa jest spójna i łatwiej ją wyjąć. Wyjmując roślinę, staraj się minimalnie rozluźniać glebę wokół korzeni. W nowej doniczce przygotuj dołek większy niż obecna bryła korzeniowa, wsadź roślinę i delikatnie uzupełnij ziemią. Nie ubijaj ziemi zbyt mocno korzenie muszą mieć dostęp do powietrza.
A podlewanie po przesadzeniu?
Na początku podlej umiarkowanie, aby ziemia była równomiernie wilgotna, ale unikaj przelania, bo młode korzenie są wrażliwe na nadmiar wody. Roślina potrzebuje kilku dni, żeby przyzwyczaić się do nowego podłoża i rozpocząć aktywny wzrost. Warto też obserwować liście jeśli lekko opadają, to normalna reakcja na stres przesadzania. I pamiętaj nie stosuj od razu mocnych nawozów mineralnych. Korzenie w nowym podłożu są wrażliwe, więc lepiej poczekać kilka dni i stopniowo wprowadzać nawozy. Dobrze sprawdzają się nawozy zrównoważone NPK w fazie wegetatywnej, szczególnie z przewagą azotu, który wspiera rozwój liści i korzeni.