Marihuana medyczna – społeczeństwo gotowe, ale lekarze niekoniecznie

Awatar użytkownika
Kerem

Marihuana medyczna – społeczeństwo gotowe, ale lekarze niekoniecznie

Post autor: Kerem »

Coraz częściej słyszy się o tym, że Polacy popierają stosowanie marihuany w celach medycznych – i to nie tylko w internecie. Według badań opublikowanych w Frontiers in Public Health ponad 80% dorosłych Polaków jest za tym, żeby można było leczyć się produktami konopnymi. Co więcej, wielu z nas deklaruje, że sami by taką terapię rozważyli, gdyby lekarz ją zalecił.

Problem w tym, że ten społeczny entuzjazm nie idzie w parze z wiedzą. Większość pacjentów przyznaje, że wie na temat marihuany medycznej bardzo niewiele – a lekarze często wiedzą jeszcze mniej. W badaniach PTFarm aż 70% lekarzy stwierdziło, że nie czuje się przygotowanych do prowadzenia terapii konopnej. Wielu z nich nigdy nie miało żadnych zajęć o kannabinoidach na studiach, a jeśli chcą się czegoś nauczyć, muszą szukać informacji sami – często za granicą albo na płatnych kursach.

Brakuje też jasnych wytycznych terapeutycznych – lekarze boją się konsekwencji, jeśli coś pójdzie nie tak. Dlatego wielu pacjentów, którzy mogliby realnie skorzystać z takiej terapii, po prostu jej nie dostaje.

Efekt? Ludzie uczą się sami – z forów, grup na Facebooku, artykułów, często o wątpliwej jakości. A potem sami eksperymentują z dawkowaniem czy odmianami. Z jednej strony to dobrze, że rośnie świadomość, z drugiej – to trochę smutne, że w 2025 roku pacjent wciąż wie więcej o marihuanie medycznej niż jego lekarz.

Jak Wy to widzicie? 🤔
Czy ktoś z Was miał doświadczenie z lekarzem, który faktycznie zna się na konopiach i potrafi coś doradzić?
Czy edukacja w tym temacie to wciąż temat tabu, czy powoli coś się zmienia?
Awatar użytkownika
Azi22

Re: Marihuana medyczna – społeczeństwo gotowe, ale lekarze niekoniecznie

Post autor: Azi22 »

Zgadzam się w 100%. Ja korzystam z marihuany medycznej od pół roku i zanim trafiłam na lekarza, który wiedział, jak to działa, odwiedziłam trzech innych. Każdy patrzył na mnie jakbym przyszła po „receptę na jointa”. Edukacja leży, a pacjenci cierpią, bo system nie nadąża.
Awatar użytkownika
PysioQueen

Post autor: PysioQueen »

Dokładnie. Mój lekarz rodzinny nawet nie wiedział, że w Polsce można legalnie dostać receptę na marihuanę. Kazał mi iść do psychiatry. Dopiero w klinice bólu dowiedziałem się, że to normalny lek, tylko trzeba mieć szczęście trafić na kogoś, kto się nie boi go przepisać.
Awatar użytkownika
Laila01

Post autor: Laila01 »

Dokładnie. Mój lekarz rodzinny nawet nie wiedział, że w Polsce można legalnie dostać receptę na marihuanę. Kazał mi iść do psychiatry. Dopiero w klinice bólu dowiedziałem się, że to normalny lek, tylko trzeba mieć szczęście trafić na kogoś, kto się nie boi go przepisać.
ODPOWIEDZ