KAS i paczki z internetu.

Bobik99

KAS i paczki z internetu.

Post autor: Bobik99 »

Czytałem ostatnio artykuł o KAS i paczkach z internetu i powiem szczerze, że trochę mnie to zaniepokoiło. Nie dlatego, że autor straszy, ale raczej przez to, jak rzeczowo opisuje mechanizm działania kontroli. Wynika z niego, że służby nie działają już losowo, tylko coraz bardziej systemowo, analizują nadawców, asortyment, schematy wysyłek i na tej podstawie typują przesyłki do sprawdzenia.

źródło: https://trawka.org/blogs/entry/103-kas- ... -kontroli/
Awatar użytkownika
Hellboy

Re: KAS i paczki z internetu.

Post autor: Hellboy »

Mam podobne wrażenie. To nie jest tekst w stylu „uwaga, wszystkich zamkną”, tylko raczej próba pokazania, jak działa państwowa machina kontroli w erze e-commerce. Szczególnie mocno wybrzmiewa tam myśl, że sklepy z growkitami trafiają do kategorii tzw. podwyższonego ryzyka, nie dlatego, że sprzedają coś nielegalnego, ale dlatego, że ich oferta jest „wrażliwa” z punktu widzenia prawa narkotykowego.
Bobik99

Post autor: Bobik99 »

I to jest ważne rozróżnienie, które często ginie w internetowych dyskusjach. Artykuł jasno sugeruje, że KAS nie musi udowadniać, że klient robi coś nielegalnego, żeby zainteresować się paczką. Wystarczy, że dany typ przesyłek statystycznie częściej wiąże się z naruszeniami prawa. To trochę jak z kontrolami drogowymi, nie sprawdzają każdego, ale pewne auta czy trasy są częściej kontrolowane.
Awatar użytkownika
Kolorowy

Post autor: Kolorowy »

Z perspektywy urzędnika to nawet logiczne: jeśli masz ograniczone zasoby, to skupiasz się na obszarach, gdzie potencjalnie może dochodzić do nadużyć. Artykuł dobrze pokazuje, że problemem nie jest sam zakup, ale to, jak dana paczka jest klasyfikowana przez system analityczny. Klient może być w pełni legalny, a i tak jego przesyłka trafi na stół kontrolera.
Awatar użytkownika
Hellboy

Post autor: Hellboy »

Podobało mi się też to, że autor zaznacza, iż kontrola nie równa się automatycznie konsekwencjom karnym. Wiele osób myśli zero-jedynkowo: „sprawdzą paczkę = kłopoty”. A tymczasem z tekstu wynika, że często kończy się to tylko na otwarciu przesyłki, sprawdzeniu zawartości i puszczeniu jej dalej. Oczywiście stres jest, ale to jeszcze nie oznacza zarzutów.
Awatar użytkownika
Jumper

Post autor: Jumper »

Chociaż jednocześnie autor dość wyraźnie sugeruje, że growkity są postrzegane znacznie gorzej niż same nasiona. I to akurat nie dziwi — growkit jest już produktem „bliżej użycia”, nawet jeśli formalnie może mieć inne przeznaczenie. Dla służb to sygnał ostrzegawczy, bo nie muszą domyślać się intencji w próżni, tylko widzą komplet elementów, które potencjalnie mogą prowadzić do łamania prawa. Myślę, że ten tekst jest szczególnie wartościowy właśnie dlatego, że nie moralizuje i nie panikuje. On raczej uczy realizmu: pokazuje, że żyjemy w systemie, w którym dane, algorytmy i statystyka mają ogromne znaczenie. Klient nie jest oceniany jako „zły” czy „dobry”, tylko jako element pewnego wzorca logistycznego. I mam wrażenie, że to też taki tekst ostrzegawczy, ale w dojrzałym sensie — „wiedz, w jakim kraju żyjesz i jak działają instytucje”. Nie chodzi o straszenie KAS-em, tylko o świadomość, że anonimowość zakupów internetowych jest dziś znacznie mniejsza, niż wielu osobom się wydaje.
ODPOWIEDZ